ÖNEMLİDİR LÜTFEN OKUYUNUZ........
Müzayede Katalog peyleri 25 Mayıs saat 20:30 da kapanıp,akabinde saat 20:31 de canlı müzayede formatına geçecektir. Canlı pey süresi 15 saniye olup her yeni pey geldiğinde süre 10 saniye uzayacaktır.
Müzayedemizde komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödemeler müzayede bitiminden sonra en geç 7 (yedi) iş günü içerisinde alınmaktadır.Ünal Müzayede Evi Belirtilen sürede ödemesi yapılmayan ürünlerin satışını iptal etme hakkını saklı tutar.
Satışa çıkan Eserleri 25 Mayıs Cumartesi saat 18:00 a kadar Ünal Müzayede Evinde inceleyebilirsiniz.Müzayedemize katılan alıcılar ürünü yerinde GÖRMÜŞ,İNCELEMİŞ ve HALİYLE KABUL ETMİŞ olarak değerlendirilecektir.
Tüm Eserlerin ''haliyle'' satışa sunulduğunu,Alıcı satılan malı pey sürmeden evvel yeterince kontrol ettiğini ve Borçlar kanunun 198. maddesinde belirtilen hükümlerden feragat ettiğini kabul ve Tahhüt eder.
Satılan Eserlerin Nakliye ve Kargo ücretleri Alıcıya aittir.Kargoda oluşabilecek hasarlardan Firmamız mesul değildir,Eserlerin elden teslim alınması önerilir
Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir. Aksi halde cezai şart olarak %30 aracılık hizmeti uygulanmaktadır
OSMANLI BRONZ KONSOL SAAT
Osmanlı dönemi, lüle içen Sultan dekorlu çalışır vaziyette ve çok iyi kondisyonda bronz konsol saat
Ebat:27x18x7.5 cm
OSMANLI BRONZ KONSOL SAAT
Osmanlı dönemi, Yeniçeri dekorlu, çalışır vaziyette ve çok iyi kondisyonda bronz konsol saat
Ebat:35x25x9 cm
OSMANLI KALLAVİ BOY LATERNALI KONSOL SAAT
Osmanlı Pazarına Özel üretim ''Marco Marchand et Compagne Constantinople'' ibareli,Emaye Kadranı Osmanlıca Rakamlı ,Ahşap Kasası 4 adet Bronz ayak üzerine oturtulmuş ve yine Bronz fıstık,çelenk ile çiçek dekorludur.Ön Kısmında bulunan Kızkulesi ve Kasası sonradan Restorasyon görmüştür.Kasa dört bir tarafından açılır kapaklıdır,Mekanizması ve laternası çalışır durumdadır
Ebat:70x40x27 cm
OSMANLI PİŞTOV SETİ
1 çift piştov, barutluk, çaputluk ve barut ölçerden oluşan tam takım, ahşap muhafaza kutusundadır. Gürgen ağacından mamul ahşap kutu üzerine aplike edilmiş gümüş kaplama bronz imparatorluk arması esere görsellik kazandırmıştır.
19.yy. sonlarında üretildiği düşünülen piştovlar, üzerleri gümüş kaplama pirinçten mamuldür. Eserlerin tüm yüzeyleri kabartma işçilikle bitkisel ve geometrik desenlerle tezyin edilmiştir. Çelik namlular görsel tezatlık oluşturmak üzere sade işçilikli çeliktendir.
Takımın diğer parçaları çaputluk ve barut ölçer de yine pirinç/bronzdan mamul olup, gümüş kaplamadır. Her iki eser de piştovlar gibi bitkisel ve geometrik desenlerle süslenmiş kabartma işçiliklidir. Takımın son parçası barutluk ise boynuzdan mamuldür. Eserin taban ve üst kısımları pirinçten üretilmiştir ve gümüş kaplamadır.
Son derece güzel görselliğe sahip tam takım eser koleksiyonluk değerdedir.
Not: Piştovların tetik mekanizmalarının bakıma ihtiyacı vardır.
Ebat kutu:16x35x55 cm
PİŞTOV-HANÇER SETİ
Kama ise; kın, bıçak ve kabzeden teşekküldür. Eserin kını gümüş paftalarla birbirinden ayrılmış üç bölümden oluşmaktadır. Bu üç bölümün uç ve dip kısmı ahşaptandır ve kazıma tekniğiyle bitkisel motifler işlenmiştir. Keza, üzerlerinede çiçek motifli gümüş plakalar montürlenmiştir. Orta bölümde gümüş tellerle birbirinden ayrılarak kendi içerisinde üç kısım oluşturulmuştur. Alt ve üst kısımlara kemik kakmalar dilimler halinde yerleştirilmiştir. Orta kısıma da yerleştirilen sedef kakmalarla geometrik desenler oluşturulmuştur. Bu geometrik desenlerin merkezine de birer adet mercan yerleştirilmiştir.
Kamanın bıçak kısmı; her iki tarafı keskin sivri uçlu çelikten mamuldür. Kabze kısmı gümüş paftalarla birbirinden ayrılmış üç bölümden oluşmaktadır. Alt ve üst bölümler kazıma tekniğiyle ve bitkisel motiflerle süslenmiş, üzerlerine çiçek formunda gümüş plakalar aplike edilerek zenginleştirilmiştir. Kabzenin orta bölümü bombeli silindirik formdadır ve tüm yüzeyi dilimli kemik aplikelidir.
Sonuç olarak; sonradan dizayn edilmiş çerçeve muhafazasındaki eserler, aykırı formları, yüksek kondisyonları ve nadir tesadüf edilmeleri itibariyle koleksiyonluk değerdedir.
Ebat Pano:90x70 cm
18.YY OSMANLI KALE TÜFEĞİ
Başta Hatemkâri ve Afyon işçiliği olmak üzere birçok işçiliğin aynı anda uygulandığı eserin kundak kısmı beşgen, namlu ve nişangah kısmı altıgen formdadır. Dipçik, kabze ve kundak kısımlarının alt ve üstleri fildişi ve paftalarla birbirinden ayrılarak esere bir derinlik kazandırılmıştır. Yılan ağacından mamul ahşap Hatemkâri ve Afyon işçilikleriyle süslenmiştir. Fildişi, mavi kemik, boynuz, abanoz ve gümüş malzemeler kullanılarak bitkisel ve geometrik desenlerle estetik bir kombinasyon oluşturulmuştur.
Bu arada; düşman tarafından ele geçirildiğinde yaşama son vermek üzere eserin kundak alt kısmına yerleştirilmiş ve fildişi kapakla gizlenmiş zehir haznesi oldukça çarpıcıdır.
Bununla birlikte; namlu ve nişangah üzerine gümüş çakma işçiliğiyle işlenmiş bitkisel ve geometrik desenler arasına yerleştirilmiş yeniçeri alametleri, eserin muhtemelen bir yeniçeri ağasına ait olduğuna işaret etmektedir.
Eserin süslemelerinde zamana bağlı olarak oluşan deformasyonlar özellikle onarılmamış, orijinalliğine müdahale edilmemiştir
KIRIM SAVAŞ DAVULU
Müzayedemizin satışa sunulan en özel eserlerinden biri olan bu ‘Savaş davulu’; I. Abdulmecid Han döneminde Osmanlı İmparatorluğu ve müttefikleri ile Rus İmparatorluğu arasında 4 Ekim 1853 - 30 Mart 1856 tarihleri arasında yaşanan ve müttefiklerin mutlak zaferiyle sonuçlanan Kırım savaşında Osmanlı ordu saflarında muharebe çalgısı olarak kullanılmıştır.
Eserin ana gövdesi pirinçten mamuldür. Çapı…….cm., Yüksekliği……cm. olan eserin her iki tarafına gerilmiş derileri gövdeye bağlayan ahşap malzemeler kırmızı, siyah ve beyaz kök boyalar kullanılarak geometrik dekorlarla tezyin edilmiştir. Bu ahşap çemberler de metal çubuklarla birbirine bağlanarak vidalarla sabitleştirilmiştir. Eserin bir yüzündeki deride zamanla oluşan yırtık özellikle onarılmamıştır. Eserin en çarpıcı noktası; pirinç gövde üzerine monte edilmiş Kırım İttifak armasıdır. Arma üzerinde müttefikler İngiltere ve Fransa bayraklarının orta/üst kısmında yer alan hilal, Osmanlı İmparatorluğunu sembolize etmekte ve bu çalgının Osmanlı ordusuna ait olduğunu ortaya koymaktadır.
Çok iyi korunarak bugünlere kadar gelebilmiş bu askeri savaş çalgısı, tarihi bir belge olarak askeri müzelerde ve özel koleksiyonlarda zor rastlanabilecek nadide bir eserdir.
Savaşlarda çalgı kullanımı ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Askeri çalgılar, yüzyıllardır muharebe esnasında savaşçıları coşturup, cesaretlendirmek, eylemlerinin organizasyonuna ve zamanlamasına yardımcı olmakla birlikte karşı saftaki düşmanı da sindirmek için kullanılmıştır. Geleneksel savaş tarihinde farklı coğrafya orduları, kanlı muharebelerde Davul (kös), Tuğ, Nagara, Borazan, Halile, Üçgen, Trompet gibi karakteristik aletleri savaş çalgıları olarak kullanmışlardır.
Türklere gelince; onların en eski ataları tapınma ve büyü gibi ritüellerle birlikte, çocukları uyutma aktivitelerinde, eğlencelerde kullandıkları çalgılardan zamanla savaşlarda da yararlanmayı öğrenmişlerdir. Hunlar zamanında Tuğ, Karahanlılarda Tabıl, Selçuklularda Nevbet ismiyle ilk Türk ordularında basit bir oluşum olarak kendini gösteren savaş çalgıları nihayetinde ilerleyen yüzyıllarda Osmanlılarda Mehter ismiyle daha organize biçimde savaş çalgı takımları olarak ordu içerisinde çok önemli bir yer edinmiştir. Egemenliğin ve gücün simgesi olarak bu savaş çalgı takımları sonraki yüzyıllar boyunca savaş alanlarında düşman ordularının motivasyonunu kıran önemli bir görev üstlenmiştir.
Sonrasında; Doğunun geleneksel mistik ses ve vurguları yerini Batı tarzı anlayışa bırakacaktır. 1808’de Osmanlı’da tahta geçen Islahatçı/Yenilikçi Padişah II. Mahmud Han döneminde yaşanan batılılaşma akımı kapsamında yozlaşmış Yeniçeri Ocağının 1826 yılında lağvedilmesiyle birlikte bu ocağa bağlı olan Mehterhane de kapatılarak yerine Muzıka-i Hümayun ismiyle Batı kopyası Saray Bando Okulu kurulmuştur. Bu tarihten itibaren de Osmanlı ordusunun katıldığı savaşlarda Mehter savaş çalgı takımı yerine batılı tarzda imal edilmiş çalgılar kullanılmaya başlanmıştır
ASHAB-I BEDİR
Derviş Muhammed Nurettin ''Bedir Savaşına Katılanlar'' orijinal deri cildinde
Ebat:15x10 cm
MERATİB-İ SİLSİLE
Osmanlı, orijinal deri cildinde yoğun altın tezhipli koleksiyonluk el çekme ''Meratib-i Silsile''
Ebat:15x10 cm
II. ABDÜLHAMİD HAN HAYATI
Hicri: 1327 İstanbul, orijinal deri cildinde, 2 cilt 800 sayfa ''Abdülhamid-i Sani Devr-i Saltanatı Hayatı Hususiyeti ve Siyaseti''
Ebat:24x17 cm
EMPİRE OTTOMAN
1855 Paris, içinde çok miktarda gravür bulunan, orijinal cildinde 528 sayfa ''Osmanlı İmparatorluğu'' kitabı
Ebat:27x20 cm
OSMANLI TIP KİTABİ
Osmanlı, orijinal Saray Cildinde son derece nadir ve koleksiyonluk hicri:1305 tarihli 1423 sayfa ''Fenn-i Tedavi'' kitabı
Ebat:27x19x9 cm
HALİM ÖZYAZICI
Ketebeli, Sülüs Meşk ile ''Rabbi Yesir'' duası yazılı hat levha Tezhip: Safiye Ocaklı Ebat:52x33 cm
HAT LEVHA
Hicri:1318 tarihli armudi formda altın yaldız el çekme tekke işi hat levha
Ebat:39x29 cm
OSMANLI ÜÇ ETEK
Osmanlı dönemi, panoya yerleştirilmiş üç etek Ebat Pano:113x150 cm
OSMANLI MEDDAH GRAVÜRÜ
19. yy. Thomas Allom Constantinople ''Meddah'' gravürü
Ebat:23x17 cm Çerçeveli:43x33 cm
OSMANLI SULTAN GRAVÜRÜ
19. yy. Thomas Allom Constantinople ''Arabası İçinde Sultan'' gravürü
Ebat:23x17 cm Çerçeveli:43x33 cm
OSMANLI İSTANBUL GRAVÜRÜ
19. yy.Thomas Allom Constantinople ''İstanbul'' gravürü
Ebat:23x17 cm Çerçeveli:43x33 cm
OSMANLI GRAVÜR
19. yy. ''Vue De Constantinople'' renkli gravür Ebat:18.5x14 cm Çerçeveli:33x27 cm
OSMANLI GRAVÜR
19. yy. ''Vue De Galipolli'' renkli gravür Ebat:18.5x14 cm Çerçeveli:33x27 cm
ANONİM TABLO
Tuval üzeri yağlıboya dekoratif oryental ''Harem'' tablosu
Ebat:90x120 cm
OSMANLI PAŞASI
Kağıt üzeri kuru kalem Newyork Portrait Works ibareli çalışma
Ebat:50x39 cm
ORYANTAL PEYSAJ
İmzalı, orijinal dönem çerçevesinde duralit üzeri yağlıboya oryantal peysaj
Ebat:16x11 cm Ebat Çerçeveli:32x27 cm
ORYANTAL PEYSAJ
İmzalı, orijinal dönem çerçevesinde duralit üzeri yağlıboya oryantal peysaj
Ebat:16x11 cm Ebat Çerçeveli:32x27 cm
HENRİ AVELOT
Fransız ressam ve tasarımcı (1873-1935) imzalı, kağıt üzeri suluboya oryantal ''Esir Pazarı''
Ebat:26x22 cm Çerçeveli:39x34 cm
HENRİ AVELOT
Fransız ressam ve tasarımcı (1873-1935) imzalı, kağıt üzeri suluboya ''Asilzadeler''
Ebat:26x22 cm Çerçeveli:39x34 cm
OSMANLI PORTRE
İmza okunamadı, kağıt üzeri guaj 'Osmanlı Kadın Portresi''
Ebat:18x12 cm
KEÇE SECCADE LOTU
Osmanlı dönemi, iki adet keçe seccade lotu biri haliyle
Ebat:80x136 - 98x158 cm
İMARİ ÇİFT KARANFİLLİK
Osmanlı pazarına özel yapım, Japon, 19.yy. sonu el boyama dekorlu, damgalı porselenden mamül çif imari karanfillik
Ebat:24 cm
DAUM BARDAK SET
Fransız, orijinal kutusunda Daum 8 kişilik bardak seti
Ebat Kutu:30x7x22 cm Ebat Bardak:7.5x5.5 cm
GÜMÜŞ LİKÖR SETİ
Fransız, orijinal kutusunda kusursuz kondisyonda minerva gümüş damgalı camları grave işçilikli 6 kişilik likör seti
Ebat Kutu:17x34x34 cm Ebat Karaf: 29 cm
MİNELİ KUTU
Uzak doğu, soğuk mine ile hayvan ve bitkisel motiflerle dekorlu içi ahşap hazneli mücevher kutusu
Ebat:6x17x10 cm
ÇİFT PORSELEN GAZ LAMBASI
Fransız, 19. yy. bronz kaideli porselen üzeri el boyama işçilikli ve altın yaldız dekorlu depolu ve fanuslu kusursuz kondisyonda çift porselen gaz lambası
Ebat:72 cm
DAUM SUNUMLUK
Fransız Daum damgalı yeşil-mor renkli farklı formda sunumluk
Ebat:17x14 cm
DAUM SUNUMLUK
Fransız Daum damgalı sarı-mor renkli farklı formda sunumluk
Ebat:19x11 cm
CHRİSTOFLE LEĞEN İBRİK
Fransız Christofle damgalı, ''MS'' insiyalli ördek ağızlı leğen ibrik leğen kısmı kaplama iste
Ebat Leğen:12x38 cm Ebat İbrik:25.5 cm
CHRİSTOFLE-SHEFİELD ÇAY TAKIMI
Tepsisi Christofle, geri kalan parçaları Mappin Web ve Sheffield damgalı tepsi, semaver, kahvedan ve şekerlikten oluşan çay takımı şekerlik kapaksızdır
Ebat Tepsi:65x41 cm
PİPOLUK
Avrupa, orijinal üstten ve önden açılır ahşap kasasında, porselen tütnlük ve küllükleri ile beraber farklı form ve ebatta pipoluk Ebat:28x36x20 cm
DÖNERLİ PLATOLU SEMAVER
İngiliz, blueblanc dekorlu el boyama ve altın yaldız işçilikli pedestal ayak üzerinde döner bir tepsiye oturtulmuş bronz musluklu ve kapaklı son derece nadir ve fasrklı formda porselen semaver
Ebat:35x45 cm